Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach:
- pracownik pomocniczy gastronomii – kwalifikacja HGT.04 Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne. Nazwa i symbol cyfrowy zawodu: pracownik pomocniczy gastronomii (941203).
- piekarz – kwalifikacja SPC.03 Produkcja wyrobów piekarskich. Nazwa i symbol cyfrowy zawodu: Piekarz (751204).Nauka trwa trzy lata.
Program nauczania obejmuje:
- przedmioty ogólnokształcące
- przedmioty zawodowe – piekarz (kursy dokształcające)
- język obcy zawodowy (angielski)
- zajęcia praktyczne (pracownik pomocniczy gastronomii na terenie Ośrodka, uczniowie kształcący się w zawodzie piekarz praktyki odbywają w zakładzie pracy „Rogalik” u pracodawcy w Szczytnie)
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA – PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Pracownik pomocniczy gastronomii odpowiada za wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne. Są to czynności porządkowe w obiektach świadczących usługi gastronomiczne; czynności pomocnicze związane z ekspedycją dań i napojów bezalkoholowych; realizowanie prac związanych z przechowywaniem żywności; wykonywania prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego oraz wykonywania prac pomocniczych w części handlowo-usługowej obiektu gastronomicznego.
Cenne kwalifikacje
Po ukończeniu nauki w branżowej szkole I stopnia uczniowie uzyskują:
- świadectwo ukończenia szkoły,
- dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii.Konkretne kompetencje
Uczeń w trakcie nauki zapoznaje się z następującymi zagadnieniami, zdobywając odpowiednie wiadomości i umiejętności z zakresu kwalifikacji:
HGT.04.1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
HGT.04.2. Wykonywanie czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne
HGT.04.3. Wykonywanie prac pomocniczych przy sporządzaniu potraw i napojów bezalkoholowych
HGT.04.4. Sporządzanie półproduktów i potraw warzywnych, owocowych, mięsnych, ryb oraz mącznych
HGT.04.5. Wykonywanie prac pomocniczych związanych z obsługą gości
HGT.04.6. Język obcy zawodowy
HGT.04.7. Kompetencje personalne i społeczne
Zajęcia praktyczne
Zajęcia praktyczne odbywają się w pracowni gastronomicznej na terenie Ośrodka w pracowni gospodarstwa domowego oraz w kuchni SOSW, dzięki czemu uczniowie mają możliwość wykorzystania wiadomości teoretycznych i kształtować niezbędne umiejętności w tym zawodzie.
Ciekawa praca
Uzyskanie kwalifikacji zawodowej umożliwia podjęcie pracy:
- w obiektach zbiorowego żywienia tj. restauracjach, stołówkach, hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, gdzie absolwent wykonuje prace pomocnicze związane z ekspedycją potraw i napojów, wspomaga innych pracowników zakładu gastronomicznego przy wykonywaniu rozmaitych zadań. Można także zająć się działalnością cateringową i obsługiwać prywatne imprezy.
Branżowa Szkoła I stopnia – Piekarz
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Piekarz jest to pracownik, który wytwarza różnego rodzaju pieczywo: chleb, bułki, rogale, itp. Głównym zadaniem tego pracownika jest: wyprodukowanie pieczywa z mąki, wody i drożdży z dodatkiem soli i mikrododatków – zgodnie z recepturą. Poza tym piekarz obsługuje i czyści maszyny, urządzenia, piece oraz aparatury kontrolno- pomiarowe.
Uczeń kształcący się w tym zawodzie zdobędzie wiedzę i umiejętności:
- przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich,
- sporządzania półproduktów piekarskich,
- dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie,
- przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa,
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich
Cenne kwalifikacje
Egzamin z kwalifikacji SPC.03 Produkcja wyrobów piekarskich odbywa się w trzeciej klasie. Po zdanym egzaminie oraz ukończeniu szkoły uczeń otrzymuje dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji w zawodzie: piekarz.
Konkretne kompetencje
Piekarz zdobywa kwalifikacje do:
- wykonywania czynności związanych z magazynowaniem surowców piekarskich, sporządzaniem dokumentacji magazynowej, obsługą urządzeń, sprzętu i aparatury kontrolno-pomiarowej w magazynie,
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich,
- przygotowania surowców do produkcji wyrobów piekarskich,
- sporządzania półproduktów piekarskich oraz gotowych wyrobów piekarskich,
- przeprowadzania rozrostu pieczywa,
- kształtowania wyrobów piekarskich i ich wypieku,
- przygotowania pieczywa do dystrybucji,
- wykonywanie ciast z różnych rodzajów mąk i ziaren,
- wykonywanie czynności związanych z dzieleniem ciast i kształtowaniem kęsów
- prowadzenie rozrostu i wypieku pieczywa,
- wykonywanie czynności pomocniczych dotyczących planowania wielkości i asortymentu produkcji, transportu, przygotowania surowców, czynności przed i po wypieku pieczywa,
- przygotowywanie i przekazywanie pieczywa do wysyłki i sprzedaży.
Zajęcia praktyczne
Nauka zawodu odbywa się w piekarni Rogalik w Szczytnie.
Perspektywy zawodowe
Nauka w szkole kończy się egzaminem zawodowym a absolwent uzyskuje kwalifikacje do wykonywania zawodu.
Absolwent tego kierunku po ukończeniu szkoły zdobędzie następujące korzyści:
- zdobycie zawodu piekarz,
- praca w rzemieślniczych i przemysłowych zakładach piekarskich, cukierniach, zakładach gastronomicznych oraz w punktach sprzedaży pieczywa,
- możliwość samodzielnego prowadzenia piekarni lub cukierni
WAŻNE!
Po zakończonej nauce w szkole pracodawca oferuje najlepszym praktykantom zatrudnienie w piekarni „Rogalik”.